Νέα

3 Ιουν. 2019

«Πιλοτική Εφαρμογή Νέων Τεχνολογιών για την παρακολούθηση και έλεγχο των πληθυσμών του δάκου σε διάφορες ελαιοκομικές Περιοχές της Ελλάδας» (NT4D)

Το έργο, διάρκειας 2 ετών, υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και συμμετέχοντες φορείς είναι το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (συντονιστής), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, το ΤΕΙ Κρήτης, το ΥΠΑΑΤ / Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης & Ελέγχου Χανίων και οι ΔΑΟΚ 8 περιφερειακών ενοτήτων της χώρας (Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι, Σάμος, Λέσβος, Φωκίδα και Κυπαρισσία).

Βασικός σκοπός του έργου είναι η πιλοτική εφαρμογή σε 8 περιφερειακές ενότητες της χώρας νέων τεχνολογιών, μεθοδολογιών και εργαλείων στην εφαρμογή της δακοκτονίας και η περαιτέρω συνολική ενσωμάτωση τους στο εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας.

Συνοπτικά θα υλοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:

Εφαρμογή ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ελέγχου και παρακολούθησης με δωρεάν λογισμικό στην αντιμετώπιση του δάκου σε διάφορες ελαιοκομικές περιοχές της χώρας.
Ανάπτυξη βάσης δεδομένων για την αποθήκευση των γεωχωρικών και περιγραφικών δεδομένων για ελαιώνες και περιοχές και δημιουργία χαρτών επικινδυνότητας.
Παρακολούθηση του πληθυσμού του δάκου με αυτοματοποιημένες έξυπνες ηλεκτρονικές παγίδες.
Παρακολούθηση και διαχείριση της ανθεκτικότητας του δάκου στα εντομοκτόνα με έξυπνα εργαλεία: διαγνωστικά ακριβείας και διαδικτυακή πλατφόρμα.
Διάχυση και σταδιακή ενσωμάτωση καινοτόμων πρακτικών στο Εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας.
Απώτερος στόχος του έργου είναι ο βέλτιστος προγραμματισμός και ο έλεγχος των ψεκασμών ώστε να εφαρμόζεται με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα το εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας, και να συνδράμει τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας της Χώρας, ώστε να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν αποτελεσματικότερη και πιο οικονομική δακοκτονία, αξιοποιώντας τις σύγχρονες κινητές συσκευές, την επιστήμη της γεωπληροφορικής, την αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική καταγραφή των δακοσυλλήψεων και την μοριακή βιοτεχνολογία. Άμεσα ωφελούμενοι είναι όλοι όσοι εμπλέκονται στο εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας, καθώς και όλοι όσοι δραστηριοποιούνται γύρω από το Εθνικό μας προϊόν μέσω της βελτίωσης της ποιότητας του παραγόμενου ελαιόλαδου.

 

1 Ιουν. 2017

Εφαρμογές όπως η φυτοπροστασία σε ελαιώνες με τη χρήση Γεωγραφικών πληροφορικών συστημάτων και χωρικης αναλυσης, η παρακολούθηση της καλλιέργειας βαμβακιού με επίγειο πολυφασματικό αισθητήρα και σύστημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους και η εκτίμηση των παραμέτρων απόδοσης και ποιότητας σε επιτραπέζια σταφύλια με τη χρήση αισθητήρα φυλλώματος είναι μόνο μερικά από τα θέματα που αναλύθηκαν στο 2ο Συνέδριο Γεωγραφικών Πληροφορικών Συστημάτων Και Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και στο Περιβάλλον που ξεκίνησε την Πέμπτη 25 στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Όσον αφορά τα συστήματα φυτοπροστασίας  με τη χρήση ΓΠΣ και χωρικής ανάλυσης για δενδρώνες, αναφέρθηκαν τα αποτελέσματα της εφαρμογή σε πρόγραμμα δακοκτονίας στη Σάμο. Παρουσιάστηκαν ορισμένα πρώτα συμπεράσματα για τον σχεδιασμό και την οργάνωση περισσότερο αποτελεσματικών προγραμμάτων δακοκτονίας με τη χρήση ΓΠΣ και χωρικής ανάλυσης στο νησί της Σάμου. Τα ευρήματα των συστημάτων δείχνουν εποχιακές μεταβολές ου πληθυσμού του εντόμου, καθώς και σημαντικές διαφορές μεταξύ των περιοχών εντός και εκτός του προγράμματος δακοκτονίας. Με βάση τα προκαταρτικά αυτά ευρήματα ζητήθηκα από τις αρχές ο σχεδιασμός ενός προγράμματος που ια βασίζεται περισσότερο στα πραγματικά χωρο-χρονικά δεδομένα. 

Διαβάστε περισσότερα στο http://www.agronews.gr και στο http://gis2017.aua.gr/

31 Μαϊ. 2017

Τροποποιούµε την µε Α.Π. 6102/23.02.2017 (Α∆Α: ΩΖΟΨ465ΧΘ7-ΥΙΛ) απόφασή µας για την κάλυψη δαπανών δακοκτονίας έτους 2017, ως προς τα ποσά που κατανέµονται στις κάτωθι Περιφέρειες, τα οποία διαµορφώνονται ως εξής:

31 Μαϊ. 2017
31 Μαϊ. 2017

Η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να οργανώσει, σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του κράτους, μια επιτυχημένη δακοκτονία υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες καθρεφτίζει το συνολικό πρόβλημα της χώρας.

Η χρεοκοπία έχει προέλθει ακριβώς από αυτή την αδυναμία. Τα πάντα παραλύουν όταν... δεν έχει καλοκαιρία. Τα λεφτά που χάνονται γιατί δεν μπορεί το σύστημα να κάνει δυο ψεκασμούς παραπάνω για το δάκο είναι πολύ περισσότερα από πολλά πραγματικά ή υποτιθέμενα «σκάνδαλα». Αν μάλιστα υπολογίσει κανείς ότι αυτό που συμβαίνει με το δάκο επαναλαμβάνεται και σε μια σειρά από άλλες υποθέσεις, αντιλαμβάνεται αμέσως το τερατώδες μέγεθος του ελληνικού προβλήματος.

Ολα αυτά τα χρόνια της κρίσης, ελάχιστοι από το πολιτικό σύστημα ασχολήθηκαν με το πρόβλημα της οργάνωσης του κράτους. Η καταγγελία των μνημονίων και του Σόιμπλε ήταν πολύ πιο εύκολη και πιο αποδοτική σε ψήφους. Αντίθετα, η συζήτηση για την αναδιοργάνωση του κράτους και των δομών του ξεβόλευε πολλούς και δημιουργούσε συγκρούσεις. Το πολιτικό προσωπικό που δημιούργησε αυτούς τους μηχανισμούς δεν μπορούσε να τους αλλάξει, ακόμα κι όταν κατάλαβε πόσο μεγάλο πρόβλημα δημιουργούσαν - ενώ αυτοί που θα έπρεπε να ζητούν την κατάργησή τους, για να φέρουν το νέο, υπόσχονταν τη διατήρησή τους!

Την Πέμπτη το απόγευμα λοιπόν διαδραματίστηκε μια κωμικοτραγική ιστορία σε σχέση με το δάκο και την ανάμειξη πολιτικών στην κατανομή των χρηματοδοτήσεων. Η ιστορία ξεκίνησε με το «κατόπιν ενεργειών μας εξασφαλίστηκαν επιπλέον χρήματα» για τη δακοκτονία στη Μεσσηνία. Η ικανοποίηση μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη που οι αυτάρεσκοι δεν πρόσεξαν πως η αύξηση των ποσών αφορούσε... μόνο τη μισή Μεσσηνία. Η άλλη μισή, η Τριφυλία που είχε επίσης μεγάλο πρόβλημα πέρσι, φέτος υπέστη μείωση ακόμα και των ποσών που είχαν αρχικά ανακοινωθεί! Μόλις αποκαλύφθηκε το φιάσκο, επικράτησε πανικός. Νέος γύρος διαβουλεύσεων και διαβεβαιώσεων για να σωθεί το πρόγραμμα δακοκτονίας της Τριφυλίας... Αστεία πράγματα και προχειρότητα άνευ προηγουμένου.  

Διαβάστε περισσότερα στο https://www.eleftheriaonline.gr/